Balatonőszöd

Története

Balatonőszöd címere A falu 900 éves, de a régészeti leletek azt bizonyítják, hogy i.e. 3000 évvel ezelőtt települtek ide emberek. A római birodalom idején virágzó kultúra volt a Balaton közelében. Nevét valószínűleg az Ősz személynévből kapta. Először egy 1082-ből származó oklevél említi preadium Euschud alakban, de 1229-ben már villa Euseed formában írnak róla. Jelentős templomos hely volt a középkorban. Erre utal, hogy a Székesfehérvári káptalan birtokai között szerepel.

A török hódoltság idejéből származó 1563-as adóösszeírás hat házat sorol fel. A XVI. század végén a tihanyi vár tartozékai között említik. Feltehető, hogy polgárai a töröknek és a magyarnak is adóztak. A török időket mindössze négy család vészelte át. 1807-ben a piaristáké lett a település, amelynek ekkor már a katolikus mellett, református temploma is volt. A környező települések reformátusai is ide jártak istentiszteletre.

Szórakozás, pihenés

A szabadstrand parkosítására, szolgáltató egységek kiépítésére és bővítésére az elkövetkező években kerül sor. Ennek keretében tervezi az önkormányzat 98 férőhelyes kishajó kikötő építését, mely létesítési engedélyeztetése folyamatban van. A kikötő helyszínrajza a Balatonőszöd hivatalos honlapján tekinthető meg.

Főzőverseny és sportprogramok mellett folklór és könnyűzenei műsorokkal várják a vendégeket. A főzőversenyre és sportversenyekre szombat délelőtt, folklór műsorra szombat délután kerül sor. Este tűzijáték, könnyűzenei est valamint utcabál garantálja a szórakozást.

5 éve rendszeresen július 3. hetének szombatján kerül megszervezésre a kettes fogathajtó verseny. A falukép az utóbbi 12 évben változott jelentősen, rendezettebb lett. Jellegzetes épülete a négy emeletes magtár és több népi ihletésű lakóház. A falutól délre kiránduló helyek, boros pincék találhatók. Északi oldalról a Balaton tó határolja közel 2 km-es szakaszon. A településen kiépült az ivóvíz, a szennyvízhálózat, a villamos energia hálózat, valamint a gázhálózat. A lakások és üdülőingatlanok jelentős része telefonhálózatba bekapcsolt. Balatonőszöd Község kistelepülés családi lakóházainak száma: 250, üdülő ingatlanok száma: 340. A település fejlődését közel 100 családi lakóház építésére is alkalmas, több mint 200 üdülő építésre szánt - magántulajdonban lévő - összközműves telek biztosítja. Az 574 fős település fele nyugdíjas.

Balatonőszöd hivatalos honlapja: www.balatonoszod.hu

Fényképek

Műholdas fénykép Légifelvétel Balatonőszödről
Templom Nagy Imre szobra
Fogathajtó verseny Fogathajtó verseny
Folklór - Falunap Horgászok
Vitorlások Befagyott Balaton
Naplemente Naplemente
Naplemente Vihar